10 Square – Hinge House

This design competition entry for the 10 Square Competition, was tasked with creating a very small house to be built in British Colombia.

Hinge House - Exterior Perspective

Hinge House - Exterior Perspective

The tiny ‘hinge’ house concept aims to minimize both its physical and ecological footprint while maximizing the living potential of a small space. Using locally harvested Western Red Cedar siding, the exterior of the building is both low maintenance and minimizes the use of toxic finishes. Interior finishes include zero VOC paint, with locally sourced cabinetry and recycled counter tops.

With the rotating hinge-wall open, exterior cladding becomes flooring, seamlessly integrating upper level interior space with the great outdoors. Meanwhile, the entire main volume of the house becomes an open air pavilion, with the hinge-wall acting as a cantilevered shading device over both the main living area, and outdoor living space in front of the structure.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*